Кимия Ализадех е бежанка, която е намерила втората си родина у нас
Иранската таекуондистка Кимия Ализадех ще представлява България на Олимпийските игри в Лондон.

През 2020 година бяга от родината си заради режима там. Днес Кимия обяви, че е много благодарна за възможността да представлява нашата страна на олимпиадата.
 

Кимия Ализадех
Guliver/Getty Images

„Аз съм една от милионите потиснати жени в Иран, с чиито живот си играят от години“, обяви състезателката си след напускането на родината си.

"Водеха ме където си поискат. Носех каквото ми казваха. Всяко изречение, което ми наредиха да кажа, го повтарях. Винаги, когато сметнеха за добре, те ме експлоатираха", заяви тя, добавяйки, че "не иска да седи на масата на лицемерието, лъжата, несправедливостта и ласкателството, нито да остане съучастник на корупцията и лъжите на режима."

 


25-годишната иранката подписа договор с председателя на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев, с който се съгласява да се състезава за България.

Самият Бинев изрази надежда, че Ализадех ще може да играе за новата си родина още през май месец на европейското първенство в Белград и да донесе на страната ни медал от Олимпийските игри в Париж. През 2016 година тя стана първата жена от Иран с медал от Олимпиада, достигайки до бронза в категория до 59 килограма.

"Искам да благодаря на всеки един човек, който спомогна за това да получа тази възможност и гордо да представям България. За мен ще бъде удоволствие. Предстои ми едно ново начало и се надявам, че ще мога да покажа най-доброто, на което съм способна", заяви Ализадех, която има и два медала от световни първенства.
 

Кимия Ализадех
Guliver/Getty Images



"Още веднъж искам да благодаря на всички. Искаше ми се да мога да го направя на български, но обещавам да науча езика", добави таекуондистката.

 


Очаква се Кимия Ализадех да получи български паспорт в близките дни, което официално ще ѝ позволи да се състезава за България.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Георги Крумов/БТА