/ БТА
Процедурата за избор на главен прокурор е пряк резултат от провала на авторите на реформата в съдебната система – такава, каквато я бяха замислили, бяха осъществили и Конституционният съд върна обратно. Това коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя участва в церемонията по връчване на наградите в националния конкурс „Кмет на годината“.

Според нея добри резултати може да има само при преосмисляне в хората, които работят в системата. Всички имаме нужда начело на тези институции да бъдат хора с голямо доверие от българските граждани, добави Йотова.

Процедурата за избор на главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС) трябва да продължи, защото не е редно ръководители на органи да бъдат с изтекли мандати и да се управляват от временно изпълняващи длъжностите. След като Конституцията позволява, тази процедура трябва да бъде извървяна, каза днес служебният министър на правосъдието Мария Павлова преди заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет.

Този Висш съдебен съвет няма легитимност да избира главния прокурор на България, заяви вчера президентът Румен Радев, който присъства на тържествен ритуал по полагане на венци и цветя по повод Празника на авиацията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Трифонов/БТА