/ БТА
Вицепремиерът Илияна Йотова коментира пред журналисти поисканата смяна на външния министър Стефан Димитров. "Няма как да бъда говорител на президента. Той обмисля своето решение, събира всякаква информация, това е нова ситуация с променените текстове в Конституцията.  Тя добави, че Румен Радев ще реши дали ще откаже смяната или ще подпише. 

"Очевидно е, че не само се задълбочават политическите кризи от тези текстове, но и се раждат нови", посочи вицепрезидентът.

Йотова за смяната на външния министър: За мен беше голяма изненада, мотивите не са сериозни

Тя обясни, че не се учудва, че няколко часа преди премиерът да поиска рокадата, смяната е поискана от партиен лидер. "От начина, по който вървя дискусията за промените в Конституцията, се видя, че те бяха продиктувани изцяло от политически и партиен интерес, по-малко се мислеше за институциите и за самата Конституция", коментира Йотова.

Вицепрезидентът участва в тържественото честване на Деня на Конституцията, организирано от Съюза на юристите в България. Йотова поздрави с празника на българската Конституция и добави, че днес повече от всякога се нуждаем от гаранции за нейна защита.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Нелли Желева/БТА