Тошко Йорданов
Тошко Йорданов / БГНЕС
Лена Бориславова е изпратила паметна записка за среща между Оливер Вархеи и зам.-министъра на външните работи Васил Георгиев, заяви Тошко Йорданов
Началникът на кабинета Лена Бориславова е изпратила паметна записка за среща между еврокомисаря по разширяване на ЕС Оливер Вархеи и зам.-министъра на външните работи Васил Георгиев от 31 март. Бележката е датирана от 1 април. Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов от парламентарната трибуна.

„Бих искала да изразя дълбоко учудване в съдържащото се в паметната бележка относно срещата с комисар Вархеи за съществуване на договорка, за което ръководството МВнР не е уведомено“, цитира Йорданов предполагаемата паметната бележка.

Петков: Темата РСМ трябва да бъде решена изцяло от народните представители

Йорданов разкри, че след тази среща Петков след това е бил "бесен", защото тази бележка е изпратена до съветника на президента Димитър Стоянов и посланици. Премиерът е изчел на глас тази бележка за срещата с Вархеи. Има 8 неща, които е казал пред него министър-председателят, заяви депутатът.

Йорданов допълни, че депутатите ще видят паметната бележка в засекретеното деловодство.

"Външният министър прави възражения, че това не е договорено. И Петков е казал: "От това става ясно, е съм национален предател, искам оставката на този, писал записката и на зам.-министъра", разказва още Тошко Йорданов.

Костадинов за казуса с РСМ: Ако е водена двойна дипломация, това е държавна измяна


"Министър-председателят Петков си е позволявал да води договорки и да поема ангажименти за Северна Македония, а не „проксито“ му Весела Чернева", заяви още той.

Народният представител по-късно призова Кристиан Вигенин призова за разсекретяването на паметните бележки, за да "не бъдат внушавани неща, които не отговарят на истината".

„Да бъдат запознати всички български граждани какво пише в тях. Доколкото имаше внушение за състав на престъпление, информирали сте ДАНС, че министър-председателят извършва престъпление спрямо Република България. Ако не смятате,че има такова, това обезсмисля дебата, ако смятате, тогава защо не сте – това е реторичен въпрос“, посочи Вигенин.