Йоан Матев
Йоан Матев / БГНЕС
Съдът остави в ареста Йоан Матев, обвинен в убийството на младеж в Борисовата градина. Защитата поиска по-лека мярка за неотклонение, тъй като Матев искал да продължи висшето си образование, а скоро изтичал максималният 8-месечен срок, в който може да бъде държан в ареста. Според съда обаче не са представени нови доказателства, които да разколебаят подозренията към Матев, а опасността от укриване или извършване на ново престъпление остава.

Матев бе задържан през февруари по обвинение в убийството на 16-годишния Георги Игнатов на пейка в Борисовата градина през 2015 г. Според адвоката на обвиняемия Стоянка Маркова от тогава досега разследването се е водело некомпетентно, мудно и се бавело умишлено, като за 7-те си месеца в ареста Матев не потрябвал нито веднъж на разследващите.

Обвиненият за убийството на Георги в Борисовата градина иска да излезе от ареста
 
Адвокатът поиска той да бъде пуснат под домашен арест или срещу парична гаранция, за да може да довърши висшето си образование. Маркова наблегна и на факта, че по предполагаемия нож, с който е извършено убийството, не е открито ДНК от Матев.
 
Според прокурора по делото Драгомир Янчев, обаче, това не би трябвало да е проблем:
 
Това, че няма следи, нищо не означава. Възможно е просто да не са оставени следи или следите да са размити, размазани или да са изчезнали през времето. Това не е проблем за нас“, каза Янчев.
 
Йоан Матев с регистрация за кражба година преди убийството на Георги
 
В крайна сметка съдът не уважи искането на защитата и остави Матев в ареста. Към него сочат резултатите от няколко експертизи, включително и тази от клетката на мобилния оператор, която доказва, че Матев се е намирал край пейката по време на убийството.

Няколко негови съученици пък твърдят, че са го видели същия следобед да се мие и преоблича в тоалетната в училище, а впоследствие е спрял да посещава учебни часове.

Шефът на СДВР: Не забелязахме Йоан Матев да изпитва угризения
 
Според съда от задържането му до днес няма нови доказателства, които да разколебаят подозренията към Матев, а опасността той да се укрие или да извърши ново престъпление остава. Решението ще бъде обжалвано, като следващото заседание ще е след седмица. Ако бъде признат за виновен по обвинението Матев ще получи между 5 и 12 години лишаване от свобода, тъй като е бил непълнолетен по времето, когато е извършено убийството.

Приятелката на Георги: Взирах се в лицата на хората, търсейки убиеца му