Интерпол рестартира усилията си в търсене на терориста от бургаското летище
Интерпол рестартира усилията си в търсене на терориста от бургаското летище / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Интерпол ще рестартира усилията си за установяване на самоличността на атентатора от летището в Бургас, заяви генералният секретар на организацията Роналд Ноубъл след среща с премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов.

По думите му, въпреки първоначалното несъвпадане на взетите от атентатора пръстови отпечатъци и ДНК-профил с базата данни на Интерпол, има много случаи, в които повторната проверка дава резултат.

Вероятността да има резултати и в този случай се увеличава, увери Ноубъл. Той похвали работата на МВР по установяване самоличността на атентатора и допълни, че снимката му отново ще бъде разпространена, за да се събере информация.

Премиерът Бойко Борисов изрази очакванията си за успех в разкриването на това лице: "В разговора ни помолих още веднъж г-н Ноубъл да има предвид, че издирваме лице с пръстови отпечатъци, 100% могат да се идентифицират, имаме ДНК-профил, имаме и визията. По тези три данни безспорно може да се установи всяко едно лице. Надявам се с мощността, която има неговата полицейска организация, и с нашите други партньори да успеем да намерим това лице".

Във връзка с блокираната процедура по полагане на клетва като конституционен съдия на Венета Марковска, премиерът Борисов заяви, че очаква парламентът да обяви процедура за нов избор на конституционен съдия.

Интерпол рестартира усилията си в търсене на терориста от бургаското летище
netinfo

Интерпол и МВР ще работят по съвместен проект за проверка на паспорти и проследяване на издирвани лица по българските курорти, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов след срещата. Когато гостите по курортите се регистрират в хотел, ще може да се използва системата на Интерпол и да се направи прави проверка на валидността на паспортите им, за да се установи дали не са откраднати, както и дали съответното лице не е обявено за издирване, обясни министър Цветанов.

По думите му процедурата няма да бави хората, а от друга страна ще надгради мерките за сигурност по курортите. До няколко седмици експерти от Интерпол ще пристигнат у нас, за да започне работата по проекта, допълни Цветанов.

Интерпол рестартира усилията си в търсене на терориста от бургаското летище
netinfo