Инструктори правят списък с фирми, които дават некачествено обучение
Инструктори правят списък с фирми, които дават некачествено обучение / снимка: DarikNews

Преподавателите по авто-мото подготовка са против предложените от БСП промени в Закона за движение по пътищата, според които водачите със стаж до една година се определят като млади и им се забранява да шофират през нощта и без придружител. Това съобщи председателят на браншовия съюз Йонко Иванов.

 

Инструкторите са готови да обявят пред Министерството на транспорта списък с фирмите, които дават некачествено обучение. От бранша настояват държавата да предприеме мерки за ограничаване на нелегалните фирми, като въведе категоризация на учебните центрове.

 

Иванов се обяви против текстовете на БСП, според които младите водачи не могат да шофират през нощта, трябва да се движат с по-ниска скорост, да не превозват пълнолетни пътници и да пътуват с придружител. „Тя или той трябва да извика някой през нощта, за да закара детето си до болница или да отиде на работа, защото работи нощна смята, та макар и стриптийзьорка да бъде тя”, коментира Йонко Иванов.

 

Според бранша промените, предложени от НДСВ са по-приемливи: Няма разделяне на млад шофьор до 20 години или на стар шофьор над 50 години. Има въвеждане на европейско понятие „начинаещ водач” със стаж до 1 или до 2 години.

 

По думите на Йонко Иванов, реалната цена на един шофьорски курс у нас е между 650 и 750 лева за 31 учебни часа.

 

„След приемане на Закона за движение по пътищата, Съюзът на инструкторите ще предложи пакет от 6 мерки, които ще намалят купуването на изпитите за книжка с 95%, ако се приемат от Министерство на транспорта”, съобщи Йонко Иванов.