/ АПИ
Демонтирането на елементи и нарушаването на целостта на ограничителната система, в търсенето на медийни сензации, е забранено и подлежи на наказателна отговорност, тъй като застрашава безопасността на движение на всички шофьори. Това заявиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ по повод твърденията на Института за пътна безопасност, според които мантинелата в района на тежката катастрофа в Своге четири месеца след инцидента е закрепена с развиващи се лесно с ръка болтове. Със снимков материал Институтът за пътна безопасност показа как всеки минаващ през участъка от пътя човек може да отвие и вземе по думите им няколко от прикрепящите мантинелата болтове със себе си. Според освен болтовете, лесни за пренасяне са и прикрепените с тел пътни знаци. След инцидента през август, в който загинаха 20 души, все още не е ясно коя институция носи отговорност за въпросните съоръжения. Именно заради това, а и заради некачествените промени, от Института поискаха оставките на Управителния съвет на АПИ.

От Агенцията заявиха, че изложените твърдения са категорична лъжа и разпространените от неправителствената организация снимки с отвити болтове са провокация.

АПИ: Монтираните мантинели в участъка край Своге са от най-висок клас
 
От катастрофата, взела живота на 20 души в Своге, минаха повече от 4 месеца. Затова бяха поискани оставките на трима министри – вътрешния, транспортния и регионалния. Бяха извършени огледи, направени експертизи и създадени работни групи. Бяха повдигнати и обвинения за инцидента, но единствено на шофьора на автобуса Григор Григоров. Над четири месеца беше задаван един въпрос, който така и не получи отговор, а именно коя институция носи отговорност за мантинелата в участъка от пътя. Агенция „Пътна инфраструктура“ категорично отрече ангажиментът да е техен. След месеци наред без промяна на опасния участък, обаче, от агенцията подчертаха, че ще направят жест и те ще оправят опасните съоръжения. Така и стана. Методи Стелиянов от Института по пътна безопасност обаче разказа, че заменената с по-нова мантинела е закрепена с болтове, които човек може да развие дори без инструменти.
 
„Това, което се случи и аз констатирах и бях шокиран, е, че аз имах възможността да разглобя болтовите сглобки с два пръста, без никакви усилия. Трябва да кажа, че аз не съм проверил от край до край мантинелата. Проверих произволни места и ето така тези болтове ми се разглобиха в ръцете. Констатирахме също така, че при много от болтовите съединения липсват шайби. Съгласно коя нормативна уредба това е допустимо? А същевременно намираме шайби и гайки, за които е плащано, по земята“, обясни Стелиянов.

Институтът за пътна безопасност алармира за несменени мантинели по пътя край Своге
 
По думите му, в участъка от пътя пешеходците отново са принудени да вървят по платното в частта от пътя, която така или иначе Институтът определя като опасна. Освен това лесно преносими са и пътните знаци, тъй като са прикрепени само с тел.
 
Тук е време да се покаже прозрачност - кой отговаря в случай на провал на тази система? Аз имах възможност да местя знаците на ръка, защото са хванати с тел. Не успях да намеря в наредба 18 за сигнализацията на пътищата къде точно такава инсталация е разрешена“, каза той.

Така над четири месеца след инцидента - кой е отговорен за нередностите по пътя тогава, а и сега, не е ясно. Промени има, а по думите на Стелиянов мантинелата и знаците са по-добри от предишните. Те просто не са закрепени както трябва.
 
Заради това и заради всички неясни подробности покрай инцидента в Своге и отговорността за пътя от Института поискаха оставките на управителния съвет на АПИ.
 
„И накрая, видите ли, излизаме по телевизията и казваме: Направихме го, свършихме! Не е наша отговорност, но сме направили услуга. Пътят чий е? Ваш ли е? Мой ли е? Пътят е на Агенция „Пътна инфраструктура“, те отговарят за безопасността на съоръжението като цяло“, допълни още Методи Стелиянов от Института по пътна безопасност.

Ето и снимките, които посочиха от Института за пътна безопасност, а от АПИ нарекоха провокация:

мантинела край Своге
Институт за пътна безопасност

мантинела край Своге
Институт за пътна безопасност

мантинела край Своге
Институт за пътна безопасност