/ БГНЕС
Институции и политически партии се обединиха срещу провеждането на Луковмарш у нас и призоваха: Омразата няма място в България.

Повечето партии в парламента днес се обединиха и излязоха с декларации, обявявайки се категорично срещу провеждането на Луковмарш. Някои институции подкрепиха това. 

Още сутринта от парламентарната група на "Продължаваме Промяната" заявиха, че се противопоставят срещу провеждането на каквито и да било неонацистки и профашистки мероприятия на територията на България. "Демократичното настояще и бъдеще на България изключва подобни прояви на ксенофобия и език на омразата". Това заяви в декларация от името на групата народният представител Татяна Султанова.

"Провокациите към насилие, пропагандирането на расизъм, антисемитизъм, хомофобия, сексизъм - нямат място в българското общество", посочи Султанова и допълни: 
"Осъждаме всеки опит за провеждане на събития, застрашаващи социалния мир и достойнството на българските граждани", каза още тя.

"Започна 15-та година от влизането на България в ЕС, а ние все още не сме се справили със срамните призраци от миналото. В нашето настояще и бъдеще няма мясо за подобни прояви", се посочва в декларацията им.

От името на БСП се обявявам категорично против провеждането на Луковмарш, заяви депутатът от левицата Александър Симов в декларация от парламентарната трибуна.
Той изрази удовлетворение, че темата вече е била поставена в тази зала, визирайки предшестваща декларация от "Продължаваме Промяната".

"Отдавна ни е омръзнало всяка година отново и отново да повдигаме тази тема, всяка година отново и отново да поставяме големите въпроси на българската демокрация и всяка година по някакъв странен начин това шествие да се оказва разрешено и всяка година по улиците на София да шестват тези мрачни сили, срещу които ние трябва категорично да се противопоставим", посочи депутатът от БСП.

"Не е нормално в 21 век в България да ставаме свидетели на подобни прояви", заяви Александър Симов и допълни, че на това един път завинаги трябва да бъде сложен край.
Симов посочи, че днес по една случайност е видял, че се навършват 31 години от кончината на един, станал вече легендарен, български поет - Веселин Андреев, написал стихотворението "Балада за комуниста" с онази реплика "Не човек, а желязо". Веселин Андреев е представител на поколението, което прекара своята младост в битка с всички демони, които някой се опитва да възкреси днес", каза той. Затова Александър Симов завърши декларацията с една фраза, която по думите му, Веселин Андреев би одобрил и която профилактично, от време на време би трябвало да прозвучава в тази зала: "Смърт на фашизма".

Депутатът от ДПС Станислав Анастасов посочи, че ДПС от 30 години осъжда Луковмарш"От 30 години обаче ние сме сами, сами сме и на контрапротеста срещу Луковмарш, за съжаление", каза той.

Анастасов отбеляза, че МВР има абсолютно всички ресурси да спре Луковмарш. "В момента вашият министър има всички ресурси да не позволи провеждането му, да видим дали ще го направи", обърна се той към управляващите.

Малко по-късно от ГЕРБ изпратиха до медиите декларация на партията, в която те също се обявяват срещу провеждането на Луковмарш.

"Холокостът е една от най-болезнените страници в човешката история. Трагедията на милионите невинни жертви на нацисткия режим е незаличима следа в паметта на Европа и света. Водени от сляпа и безсмислена омраза, авторите на това кърваво посегателство получават заслужената тежка оценка на времето - погнуса, отрицание и най-вече обещание пред идните поколения, че делата на лицата на терора ще бъдат помнени и никога повторени", посочиха от ГЕРБ. 

"Няма по-голяма обида към паметта на жертвите и техните наследници от ревизионизма и опитите да бъдат възраждани и почитани личности и практики, свързани с мрачните времена, в които антисемитизмът и омразата променяха съдби и унищожаваха животи. Именно такъв позорен опит е организирането на познатото като „Луковмарш“ факелно шествие, чиито позорни послания България търпя 17 поредни години. Фигурата на ген. Луков – ръководител на пронацистката организация „Български национални легиони“, поражда асоциации с една непривична на нашия толерантен народ същност. Българите, спасили своите сънародници евреи от лагерите на смъртта, не биха могли да се олицетворяват от хора, чиито идеи са били свързани с разделение, дискриминация, унижение и незачитане на правото на всяко човешко същество да живее свободно в собствената си страна", допълниха в декларацията.

"В началото на 2022 г. промяната вече е налице в множество сфери на обществено-политическия живот. Редом с останалите й дефицити, за съжаление с нея виждаме и тенденция по възстановяване на порочни практики от миналото, които доскоро считахме за преодолени. Създаденият днес в страната хаос за съжаление изключително благоприятства формирането на среда, в която носителите на крайни и противоречиви идеи се чувстват свободни да изразяват чрез действия своите антидемократични възгледи. Очевидната липса на чувствителност в управляващата коалиция по темата борба с езика на омразата, поражда риска от реабилитиране на „Луковмарш“, чието факелно шествие застрашава международния имидж и репутация на България като страна, доскоро ефективно прилагаща мерки за борба с антисемитизма, ксенофобията, расизма и нетолерантността", посочиха още от ГЕРБ и призоваха всички компетентни институции категорично да се противопоставят и "да не допуснат София да стане отново арена на едно срамно събитие, което поставя незаслужен позорен отпечатък върху българския народ. Има теми, приемствеността в които е признак за зрялост и осъзнатост, за разбиране че мирът, уважението и търпимостта са висши ценности, които трябва да бъдат отстоявани и защитавани всеки ден. Спрете „Луковмарш“!

Министерството на външните работи изрази пълна съпричастност с усилията на различни институции за предотвратяване и през 2022 г. на т. нар. Луков марш, заявиха в позиция от ведомството.

"Улиците на българската столица трябва да останат и в бъдеще свободни от прояви, които са несъвместими с ценностите, традициите и интересите на българския народ. Антисемитизмът, расизмът, нетолерантността, дискриминацията и омразата нямат място у нас", посочиха от МВнР.

"Прояви от рода на т. нар. Луков марш вредят на образa на България, като я представят незаслужено в отрицателна светлина и отвличат вниманието от постиженията на страната ни и традиционно толерантния характер на нашето общество", пише в съобщението.