При изпитателен срок работниците и служителите не ползват специална закрила при уволнение, напомнят от Инспекцията по труда по повод постъпили сигнали.

Оттам уточняват, че при изпитателен срок трудовото правоотношение може да бъде прекратено по всяко време без предизвестие и без обезщетение.

Работникът или служителят може да оспори законността на уволнението си пред работодателя или съда.

Инспекцията обаче няма правомощия да се произнася дали дадено прекратяване на трудовото правоотношение е законосъобразно. Клаузата за срок на изпитване е приложима по отношение както на срочни, така и на безсрочни договори.

Изпитателният срок може да бъде уговорен в полза на една от двете страни в трудовото правоотношение и в този случай само тя може да се възползва от възможността да го прекрати без предизвестие, добавят от агенцията. Ако не е посочено в чия полза е уговорена възможността за изпитване, правоотношението може да бъде прекратено от всяка от страните. Независимо коя от тях е прекратила договора, работодателят е длъжен за изплати обезщетението за неизползван платен годишен отпуск, информират също оттам.

Работодател или служител: Кой трябва да съхранява трудовата книжка?

Има случаи, при които работодателят е длъжен да получи предварително разрешение от инспекцията за уволнение на работници и служители, подлежащи на закрила.

Прекратяването на договора поради закриване на част от предприятието; съкращаване на щата; намаляване на обема на работата са част от тези случаи. Майки на дете до 3-годишна възраст; работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването; работник или служител, който е започнал ползването на разрешения му отпуск и др. са сред попадащите под закрила лица. В Чл. 333 на Кодекса на труда са упоменати възможностите и условията за закрила от уволнение. 

От инспекцията съветват работниците и служителите да не се съгласяват да подписват договори с фиктивни условия в тях, тъй като това възпрепятства контролните органи да съберат безспорни доказателства за нарушенията. Оттам подчертават, че договорените устно условия за работа също възпрепятстват оказването на адекватна защита.