Инцидентът край Коиловци според БСП е тежък проблем в националната сигурност
Инцидентът край Коиловци според БСП е тежък проблем в националната сигурност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Инцидентът край Коиловци според БСП е тежък проблем в националната сигурност
58901
Инцидентът край Коиловци според БСП е тежък проблем в националната сигурност
  • Инцидентът край Коиловци според БСП е тежък проблем в националната сигурност

Мнозинството в парламента отхвърли искане на левицата в пленарната зала да се обсъди предложението й за създаване на временна комисия за проучване на инцидента с т.нар. чужденци, определени като французи, заради инцидента край село Коиловци, община Плевен.

„Последното предложение за включване на точка в дневния ред е от Ангел Найденов. Предлага проекторешение за създаване на временна анкетна комисия за проучване на инцидента с т. нар. чужденци, определени като французи, на 16 октомври 2012 г. в землището на село Коиловци", обясни председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Аргументите на Румен Петков от БСП: „Инцидентът показва много тежки проблеми в националната сигурност на Република България. Тук не става дума за пробив. Тук става дума, че България е разграден двор. Имаме незаконно проникване на чужденци. Това незаконно проникване е придружено с разнасяне на наркотични средства. Впоследствие тези хора са извадени от страната. Второ - имаме проблем на държавността, защото тези чужденци са се опитали да извършат опит за убийство на български гражданин. С джипа, с който са били, те са тръгнали срещу българските граждани с цел да ги смажат и в резултат българските граждани са арестувани за 24 часа, чужденците са отведени в болница, двама от тях - простреляни в крака, третият - със счупен нос, пазени от полицията. Полицията е оставена пред вратата след като те вече са били извадени, за да заблудят журналистите и българските граждани и изведени от страната неясно как. Имам основание да твърдя, че част от тях са били без документи. Тоест имаме серия от престъпления, но вместо българската държава да се грижи за своите граждани, тя се грижи за чужденците. Кого обслужваме?"

Инцидентът с петимата френски парашутисти, които през нощта на 15 срещу 16 октомври бяха пребити в нива край плевенското село, ще бъде обсъждан от парламентарната комисия за контрол на Държавната агенция "Национална сигурност" на заседание днес.