Има задържан за отвличането на бизнесмена Чакъров
Има задържан за отвличането на бизнесмена Чакъров / Снимка: Sofia Photo Agency

Един човек е арестуван, а на трима други е наложена мярка „парична гаранция” заради отвличане на пазарджишкия бизнесмен Мехмед Чакъров. Четиримата са отвлекли Чакъров на 12 април, когато се прибирал с “Мерцедес”-а си вкъщи.

Улицата е била препречена с контейнер за смет и Чакъров слязъл, за да го отмести. Тогава е бил нападнат, ръцете му са завързани и на главата му е поставена торба. Два часа отвлеченият е разхождан с автомобил, след което е откаран в къща и вързан за специална халка на пода.

В продължение на две седмици са изпълнявани всичките му искания от похитителите - храна, вода и хигиенни нужди, като те са го снимали с превръзка на очите и държащ вестници, в които е описано отвличането му. Касетите със записите са изпратени на семейството му с искане за откуп от 5 милиона евро.

На 28 април синът на отвлечения е дал 200 хиляди евро, като първоначално е получил указания да се яви на пазарджишката гара. След това е инструктиран да се качи на влака за Бургас и при Огняново да изхвърли чантата с парите, което синът направил. Постепенно исканият откуп е намален на 2 милиона евро.

Всички обаждания, които е получило семейството на отвлечения, са с преправен глас. Благодарение работата на полицията на 10 май Мехмед Чакъров е освободен, а на 12 юни един от участниците в отвличането е задържан в Пазарджик. Останалите участници са задържани на 30 юни. Всички те са известни на полицията, като на организатора на име Стойо е наложена мярка парична гаранция от 2 000 лева. На още двама съучастници е наложена същата мярка. В ареста е човекът, който е водил разговорите по телефона със семейството.

Според софийския градски прокурор Николай Кокинов отвличането и разкриването на извършителите се обявява едва сега, защото сега са събрани явни доказателства. Бизнесът на отвлечения Мехмед Чакъров е бил открит и официален, не е установен нелегален бизнес. Част от откупа е похарчен за закупуване на лек автомобил.