Има три съдебни поръчки от страна на България за потъването на „Илинден
Има три съдебни поръчки от страна на България за потъването на „Илинден / DarikNews.bg, архив

Има три съдебни поръчки от страна на България за потъването на кораба „Илинден", съобщи заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов в интервю за „Денят започва" по БНТ.

"Работата в България започна веднага, след като получихме сигнала за трагедията, която се е случила в Охрид. Сами разбирате, че нашето разследване е от такова естество, че е обвързано с действията на съдебните органи на друга държава, в случая Македония. Незабавно след започването на разследването в България бяха изпратени съдебни поръчки до Република Македония", обясни Джамбазов.

Джамбазов обясни, че към момента има частично изпълнение на тези поръчки и допълни, че тъй като не са изпълнени в цялост, това е пречка в България да приключи разследването и съответно да се каже какви са причините за потъването на кораба „Илинден" и съответно кои са виновни за това потъване, респективно за настъпването на смъртта на 15 български граждани.

„За да отговорим на този въпрос, на нас ни е необходимо на първо място да имаме медицинската документация от извършената аутопсия на телата, нещо, което нямаме в момента в България все още, за да се установи конкретната причина за смъртта", каза още заместник градският прокурор на София.

15 българи загинаха след като туристическият кораб „Илинден" се преобърна във водите на Охридското езеро на 5 септември. На кораба е имало 55 български туристи. Корабът „Илинден" е пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Намесата на корабите „Кристина" и „Александрия" е спасила голяма част от туристите.