Икономически интереси е основната версия за взрива в Челопечене
Икономически интереси е основната версия за взрива в Челопечене / снимка: Sofia Photo Agency
Икономически интереси е версията, която се очертава като основна за инцидента в Челопечене. Това заяви наблюдаващият прокурор от Софийската окръжна военна прокуратура Евгени Иванов. Отстраненият командир на поделението в Челопечене и съпругата му бяха разпитвани повече от два часа във военна прокуратура.

Останалите две версии, по които прокуратурата работи, са умишлен палеж и технически причини. Все още не са разпитани нито заместник-министри, нито министри на отбраната, но по думите на Иванов не е изключено това да стане. До момента показания пред военните прокурори са дали 37 свидетели.

Началникът на поделението майор Мирослав Митов също е разпитван много пъти. Днес той и съпругата му бяха повече от два часа във военна прокуратура. Митов коментира само, че нарушения не е имало, и уточни, че не той, а съпругата му е била викана на разпит.

Ще бъде назначена специализирана химико-технологична експертиза, която да установи как е станал взривът, а по пораженията на сградата прокуратурата ще се опита да разбере откъде е тръгнал взривът, съобщи заместник главният прокурор Камен Ситнилски. Той уточни, че една част от документите в щаба на поделението са изгорели, но би трябвало да има копия от тях в Министерството на отбраната. Взривовете в складовете са станали на около 200 метра от сградата на щаба, чийто покрив го няма. Заместник главният прокурор коментира още, че има следи от горене, но в самия щаб данни за пожар няма.