- Играе ли роля неправилното хранене за появата на рак на стомаха?
Храненето не играе роля за появата на рак на стомаха. Колкото и да е неправилно, то не би могло да предизвика рак. Заболяването е по-скоро генетично, информира пред Дарик онкологът проф. Асен Дудов.
По отношение на ранната диагностика на заболяването специалистът посочи, че българинът няма много задълбочена здравна култура и един от проблемите е, че той дори се гордее, когато страда от нещо.
Кои симптоми трябва да ни притесняват и как се диагностицират заболяванията на стомаха?
От 2000-а година, при откриването на генома на човека, който ще се разчита вероятно още 40 години, едни от първите генетични открития бяха свързани именно с рака и с генетичната основа на повечето от злокачествените заболявания.
Така че особена роля храненето няма. Колкото и да е неправилно, то не би могло да предизвика рак. "Но поглъщането на големи количества храни с консерванти, прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето и някои други вредни навици биха могли при предразположените хора да ускорят развитието на процеса", обяснява професорът.
Онкологът изтъква, че българинът по принцип няма много задълбочена здравна култура. "Той се гордее, когато страда от нещо. Той казва "Изтръпна ми ръката, имах бодежи в гръдния кош, обаче вдигнах нова плоча на къщата. Това не е геройство, защото плочата бива излята, но след инфаркта после може да не се оцелее", казва той.
И допълва, че така е и със стомаха. Българинът се гордее, когато дълго време го боли стомахът, има киселини, има различни оплаквания. Не трябва да се забравя, че лекарствата срещу киселини са само симптоматични средства. Те носят известно облекчение, но в никакъв случай не могат да лекуват заболяването. Ранната диагноза се поставя от гастроентеролог, подчертава професорът.