Здравният министър Кирил Ананиев
Здравният министър Кирил Ананиев / Людмил Кърджилов, darikradio.bg
Идея: Ако не се явим профилактичен преглед, да плащаме по-висока здравна вноска
99039
Идея: Ако не се явим профилактичен преглед, да плащаме по-висока здравна вноска
  • Идея: Ако не се явим профилактичен преглед, да плащаме по-висока здравна вноска
Ако не се явим на профилактичен преглед, да заплащаме повече за здравно осигуряване. Тази идея лансира в предаването „Седмицата” на Дарик здравният министър Кирил Ананиев. Предложението е, ако пациент, който заделя 8 процента върху дохода си за здравна осигуровка, не отиде на преглед в дадена календарна година, от следващата вноската му да се увеличи на 8,5 на сто, докато не реши да се яви на изследвания. В допълнение министърът подчерта, че по отношение развитието на медицинската помощ в страната ще се инвестира в посока обновяване и създаване на 237 центъра за спешна медицина, както и в подобряване на условията за долекуване на пациентите.

Българите дофинансират здравната система с над 2 млрд. лева годишно

Министърът коментира своите предложенията за промяна в здравната система и посочи, че с тези предложения е поставил началото на разговор за бъдещето на здравеопазването у нас.

Ето какво каза Ананиев пред водещия Кирил Вълчев:

Как ще накарате хората да ходят на профилактични прегледи?

Чудесен въпрос. Аз считам в момента, че пакетът от дейности, включени в профилактичните прегледи, не е достатъчен и не дава пълен статус на здравното състояние на българския гражданин.

Кое го няма например? Знам, че не сте лекар, сигурно Ви е трудно.

Сега се сещам за наблюдението от гледна точка на тютюнопушене, алкохол и така нататък.

Това как ще стане? Там е на вяра, казваш пушиш ли, не пушиш ли.

Може да не са най-точните примери. С хората медици ще уточним. Въпросът е, че ще разширим така пакета, че той да даде по-точен статус на здравното състояние на човека.

Идеите за реформа на здравноосигурителния модел

Вие безкраен да го направите, като не ходи човек да се изследва, как?

Ако той не отиде на профилактичен преглед, тогава следващата година неговата осигурителна вноска няма да бъде вече 8 процента, а да речем 8.5 процента. Когато след това той види, че трябва да отиде, от по-следващата година отново ще му върнем осигурителната вноска в рамките на тази, която е за всички.

Ето и нещо, което сме включили, което е извънболничната помощ: предвиждаме да се развие дейността по долекуването и продължителното лечение. Вместо да стоиш в болницата по скъпата пътека, ще създадем такова финансиране, което първо, ще бъде по-евтино, защото няма нужда от такава специализирана техника и скъпо платени лекари и второ, този човек ще може да го наблюдаваме в продължителен период от време, за да види как се подобрява неговото състояние след основното му лечение по дадената клинична пътека в дадената болница. Това е също много важно, това също е ново нещо, което ще влезе. 

Цялото интервю със здравния министър Кирил Ананиев чуйте в darikradio.bg