На 11 и 12 февруари ще има национален конгрес на БСП, на който ще се потърсят причините за по-ниския изборен резултат. Оттук нататък разговорът трябва да е къде са причините за по-ниския резултат, не за последствията. Въпросът с устава на партията е поставен, но не се знае какви промени ще бъдат направени. Това каза Явор Божанков от БСП за "Офанзива" по NOVA NEWS. Той смени Георги Свиленски  като гост в предаването поради продължаващите дебати на Националния съвет, чието заседание ръководи.

"Звучи ми нелепо Кирил Добрев - човекът, който носи отговорност за имиджа, който дълго време трябваше да чистим, да отправя критика. Този имидж дойде от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Успяхме да докажем, че сме алтернатива. Трябва да се направи вътрешна реформа, която да даде стабилна перспектива. Успяхме да убедим всички, че сме социалната партия. От партия на статуквото се превърнахме в партия на промяната. Загубата ни е само един депутат, но сме увеличили доверието си", подчерта той. 

БСП изключи Добрев и Паргов от участие в Националния съвет

По думите му България е в много тежка ситуация. "Отговорност на всяка политическа сила е да излъчва стабилност. ПП се опита да си припише социалните ни политики, а ние не бяхме достатъчно твърди в позициите си", разкри Божанков. И допълни, че БСП не може да се коалира с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

"Не сме получили покана от ГЕРБ, а и сме заявили, че няма да участваме в разговори с тях. Те бяха и остават част от проблема и неговото решение. ПП представиха част от нашата социална програма. Правителство на малцинството не е възможно в парламентарна република, по-скоро е възможен скрит партньор. Служебният кабинет атакува всички, които някога подкрепяха Радев. Нямаме нужда от този тон сега", смята той.

Целия разговор гледайте във видеото.
 
NOVA