На свое заседание Общопартийната контролна комисия на БСП с мнозинство от 17 "За" и 2 "Въздържали се" реши, че Кирил Добрев и Калоян Паргов не могат да вземат участие в заседанието на Националния съвет на БСП и да гласуват на днешното заседание, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Днес Националният съвет на БСП се събира в централата на партията, за да обсъди резултатите от изборите за народни представители на 2 октомври. Очаква се на пленума да се реши и дали да бъде свикан Конгресът на БСП.

Корнелия Нинова е избрана за председател на парламентарната група на БСП

Минути след започването на Националния съвет на БСП Калоян Паргов и Кирил Добрев излязоха пред централата на левицата и съобщи пред журналистите, че не ги допускат до гласуване, както и още трима души, предаде БГНЕС.

По време на регистрацията в списъка е посочено, че Паргов е с отнети права до 18 февруари, но присъства в Националния съвет. Той е категоричен, че иска членството в НС на БСП.

"В тази страна има закони и решенията на върховните съдилища са задължителни и не подлежат на обжалване, обсъждане, тълкуване, или БСП да е над закона, както казва една другарка", подчерта Паргов. Той заяви, че животът на една партия започва и приключва с решение на съда.

Той изрази притеснение, че БСП започва да се превръща в сектантска организация, в която единствено важно нещо е какво ще каже главният шаман и няма никакво значение, че партията все още се води част от европейското политическо семейство и че е в държава, която е член на ЕС в XXI век.

Петимата души, недопуснати да гласуват на НС на левицата, само ще могат да присъстват. "Този път имам запис на шефа на деловодството, тъй като хората търсят доказателства за цялата тази история", заяви Кирил Добрев и допълни, че изведнъж са се сетили, че има наказание за част от групата от Пловдив, които до преди това са гласували без никакъв проблем.

По думите му днес не може да участва в гласуването и кметът на Перник, защото е изявил намерение, че няма място в този орган. "От изявяването на намерение до реалното напускане на органа, има други действия, които човекът не е свършил", обясни Добрев.

Според него най-важното нещо, което днес трябва да се случи е насрочване на конгрес и Корнелия Нинова да бъде премахната от лидерското място.

Събрахме близо 90 подписа за оставката на Корнелия Нинова.
Това заяви Паргов преди началото на Националния съвет на БСП, предаде БГНЕС.

"Има вероятност да надделее разумът", каза Калоян Паргов. Той подчерта, че Националният съвет е свикан, за да може като най-висш орган на партията да обсъди "тази унизителна ситуация", в която се намира левицата, а именно едноцифреният резултат, получен на изборите.

"Това означава, че една партия като "Възраждане", която не ви допуска до пресконференции, само до преди няколко години беше 1%, а днес е вече и тя пред нас", допълни Паргов.

Той добави, че не е нормално за една стогодишна партия, която е била твърдо вляво, днес да бъде изместена от една център-либерална партия като "Продължаваме промяната" и от "Възраждане".

На въпрос дали ще иска промяна в устава, Паргов отговори: "Доколкото разбирам и самата Нинова е поискала вчера на бюро да има промяна в устава, само че зависи кой каква промяна иска и как си я представя."

Той обясни, че днес ще си играят с два дневни реда — този, който бюрото ще спусне и този, който Паргов и искащите оставката на Нинова си представят.

Паргов е категоричен, че БСП никога не е била лидерска партия, а партия на колективния дух, в която има сбор от лидери, които колективно спорейки и дискутирайки помежду си решават проблемите.

Очакванията са да поставим началото на някаква промяна. Мисля, че това са очакванията не само на нас, не само на членовете на Националния съвет, не само на областните и общински организации, симпатизанти, а на широката общественост. Това каза пред журналисти Петър Витанов преди началото на Националния съвет на левицата, предаде БГНЕС.

"Имаме достатъчно критична маса от хора не само вътре, бих казал и отвън", подчерта Петър Витанов. Той заяви, че не е нужна само промяна в ръководството на партията, а че това е първото необходимо условие. "Много дълбоки трансформации трябва да има в БСП, за да можем да станем атрактивни за младите", категоричен е Витанов.

Той допълни, че ако не се случат необходимите промени много хора ще загубят мотивация и са деморализирани. "Просто трябва да дадем някакъв сигнал, така смятам", каза още Витанов и добави, че е убеден, че все пак левицата има и някакъв колективен разум и е сигурен, че ще се стигне до някакво общо решение.

Очаквайте подробности!