Мотивите за моята оставка откровено не отговарят на истината. Изявлението на г-н Сарафов ме втрещи. В него той обвинява мен и главния прокурор, че сме от страната на лошите, а той ще дойде на бял кон и ще оправи прокуратурата, която е затънала в политическото блато.

Това каза заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров след пресконференцията на главния прокурор Иван Гешев.

На журналистически въпрос направил ли е Борислав Сарафов опит за преврат в прокуратурата, Ясен Тодоров отговори: „Да“. 

Главният прокурор Иван Гешев демонстративно скъса и изхвърли оставката си (ВИДЕО)

"Мотивът за оставката ми е, че съм имал медийни изяви, които не отразяват неговото мнение и мнението на службата. Но абсолютно всички изяви са съгласувани с пресцентъра на прокуратурата", категоричен бе Тодоров.

Във връзка с искането за отстраняването му Тодоров допълни, че всичко е в ръцете на Прокурорската колегия на ВСС.

"Къде е бил г-н Сарафов през последните 10 години? Ако той е бил несъгласен с политиката на прокуратурата, то е имало начини да изрази това несъгласие като си подаде демонстративно оставката. Напротив - той е приел предложението на Сотир Цацаров да стане директор на НСлС, приел е предложението на Иван Гешев да стане директор втори път и по никакъв начин не е изразявал несъгласие с водената от прокуратурата на Република България политика", каза той.

"На 1 май беше атентатът срещу Гешев, терористичният акт - опит за убийство, безспорно. Това е взрив, поставен да убива",  отново заяви заместник-директорът на Националната следствена служба.

Сарафов внесе във ВСС предложението за освобождаване на заместника му Ясен Тодоров

"Казах, че на местопроизшествието логистична подкрепа е оказал чуждестранен гражданин. Не съм казал, че е израелски, защото не исках да разкривам самоличността му. Във вторник пред Министерския съвет г-н Сарафов каза, че това е израелски специалист по антитероризъм. А във вторник вечерта, след приключване на повторния оглед, говорителят на НСлС каза, че не знае за никакъв израелски експерт. Той няма никаква вина, но г-н Сарафов се ядоса", каза той.

Припомняме, че Борислав Сарафов поиска предсрочното освобождаване на Ясен Тодоров от длъжността заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС), като внесе предложението във Висшия съдебен съвет (ВСС).