Хипотезата, че атентатът срещу главния прокурор е инсценировка, не отговаря на установеното до момента. Това най-често е тиражирано от някои политически лица. Това заяви заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров на брифинг пред медии.

"След извършения атентат срещу главния прокурор на 1 май, се изписаха небивалици и теории на конспирациите, които объркват българската общественост. Въпреки че пресцентърът на прокуратурата наложи забрана за изказвания и коментари на факти и детайли от досъдебното производство. Днес бе преценено, че с оглед на това обществеността да е информирана обективно, трябва да кажем няколко неща", заяви още Тодоров.

До момента е установено, че е професионално подготвено мероприятие, за физическо ликвидиране на едно или няколко лица. Взривът е с огромна поразяваща сила, подчерта още той.

Проверяват дали гард от НСО е издал маршрута на Гешев

"Ако попадението е било на точното място и на МПС с недостатъчна защита, жертвите нямаше да са една или две. Това е предварително становище не само на български експерти, но и на специалист, който многократно се е сблъсквал с такива случаи. Става дума за специалист от Държавата Израел, с която сме установили много добри контакти, още от делото "Сарафово", разясни още той.

"Вече с Държавата Израел сме провели едно обучение на полицаи, службите и жандармерията, желаем да проведем ново такова и със следователи, и прокурори. Условието е обаче това да стане когато има стабилно и редовно българско правителство, за да може да се продължи такова сътрудничество", коментира Тодоров.

След опита за покушение: Стана ясно къде се намира Иван Гешев

"Няма нито една готова експертиза към момента. Една такава експертиза не може да се изготви за часове или няколко дни. Процесът ще е дълъг. Това не е съпоставимо с процеса по делото например със "Семерджиев". Ще трябва да се разследва и подготовката, поръчителите, контактите, участниците в престъпната схема", заяви зам.-директорът на НСлС.

Опитът за атентат срещу Гешев – уликите и версиите за взрива

"Тези дни разбрах явно, че в България има много специалисти по взривове. Предлагам на тези радетели за съдебната реформа, които са и големи специалисти по взривове, ако се наложи да правим следствен експеримент, да участват в него, да се качат в автомобила и да възпроизведем такъв взрив. Вероятността да се направи следствен експеримент не е малка", посочи още Тодоров.

"Предварителната информация е, че ударната вълна е изпреварила за частица от секундата движението на колата. Скоростта на осколките, които са излетели, изпреварват дори изстреляното от автоматично оръжие, което има убийствен поразяващ ефект. Към момента не може да се окаже дали автомобилът би устоял на такъв взрив", изтъкна Тодоров.

Той уточни, че главният прокурор не използва винаги брониран автомобил, а понякога и обикновен.