/ БТА
"Партиите в 49-ия парламент трябва да решат два най-важни въпроса – да сформират редовен кабинет и да приемат бюджет". Това каза на пресконференция пред медиите председателят на "Български възход (БВ) Стефан Янев в коментар на следизборната ситуация и резултатите на партията.

От политическата сила определят резултатите си от вота като добри, защото участват за пръв път като партия и са получили близо 80 хиляди гласа в подкрепа. Отчитат обаче и отлив на гласоподаватели, което според тях е заради непопулярните решения в миналото Народно събрание (НС), едно от които е подкрепата за Украйна.

"Оттук нататък си задаваме въпросите как партиите в 49-ото НС ще решат най-важните проблеми за държавата", коментира Янев. Най-важните задачи, според него, са да бъде сформирано правителство, което устойчиво да решава проблемите на гражданите и бизнеса. "Второ – да се намери правилният баланс от гледна точка на фискалната политика и да се приеме бюджет. Това е отговорност на партиите, които влизат в новия парламент, БВ ще бъде коректив, макар и извън него", посочи председателят на партията.

Според Стефан Янев разговорът и решенията няма да бъдат никак лесни – дали и как ще бъде създаден кабинет, дали ще е устойчив, предстои да стане ясно през близките седмици. 

Нашият стил в 48-ото НС беше на търсене на компромиси. Този тип поведение го виждаме вече и при други партии, тонът вече е  по-смирен, коментира лидерът на "Български възход“ възможността за редовно правителство. Оптимист съм от гледна точка на цялостното говорене, песимизмът го оставям на чисто частните партийни сметки, посочи той.

Виолета Комитова не изключи възможността тя да бъде кандидат на БВ за кмет на София на местните избори през октомври. Имам сериозна гражданска подкрепа, но това ще бъде колективно решение, подчерта тя.
Нелли Желева/БТА