По време на първия тур на изборите имаше съмнения за опорочаване тайната на вота заради работещи камери в избирателните комисии в някои училища
По време на първия тур на изборите имаше съмнения за опорочаване тайната на вота заради работещи камери в избирателните комисии в някои училища / iStock/Getty Images
Над 100 са постъпилите жалби и сигнали в Централната избирателна комисия от началото на изборния ден до 16.00 часа, съобщи говорителката на ЦИК Таня Цанева. Тя уточни, че седем от тях са за купуване на гласове, а останалите - за нарушаване на избирателните права на гласоподавателите и нарушаване на изборния процес.

От тези 7 жалби 5 са от София /районите Илинден и Красна поляна/ и 2 от Дряново и Плевен. Подател на сигналите е Никола Вапцаров от предизборния щаб на кандидата за кмет на София Мая Манолова, уточни Таня Цанова. Тя информира още, че за два от общо петте постъпили сигнала в София ЦИК не е установила нарушения. Останалите се обработват.

Арестуваха Ахмед Башев за купуване на гласове в Гърмен (ВИДЕО)

В ОИК-Русе например тази сутрин е постъпила жалба, според която в района на избирателна секция има две видеостени, чрез които се агитира за единия кандидат за кмет. Председателят на Общинската избирателна комисия Николай Братованов обясни, че сигналът е подаден без подпис от подателя. Въпреки това проверката е установила, че т. нар. агитационен материал се намира на по-голямо разстояние от 50 метра, както е по закон, от входа на изборното помещение. Той съобщи още, че преди ден на електронната поща на ОИК е постъпил анонимен сигнал за купуване на гласове в Русе. Очаква се повече яснота от подателя. Според Братованов подобен сигнал е бил подаден и в ЦИК, като оттам са го препратили към прокуратурата.
 
Две жалби е разгледала Общинската избирателна комисия в Плевен, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Ярослав Димитров.  И по двете жалби е решено, че са неоснователни, уточни той. От снощи имат жалба за нарушение - "купуване на гласове", която са препратили до прокуратурата, допълни Димитров.

Регистрираните в ОИК-Кубрат сигнали и жалби за изборни нарушения са седем, а в исперихската комисия досега са постъпили две жалби за нарушаване на изборните правила.
 
В ОИК в Две могили са получени сигнали, свързани основно с незаконна агитация. В един от случаите се твърди, че на членове на секционни избирателни комисии са раздавани торбички с хранителни продукти с номера на бюлетината на кандидат за кмет. Извършва се проверка.
 
От ОИК във Ветово пък информират, че са постъпили 17 жалби и сигнали, като част от тях са свързани с незаконна агитация, нерегламентиран транспорт на избиратели до секции и струпване на хора пред изборни помещения. Извършват се проверки.

Председателят на ОИК в Благоевград съобщи, че вчера в комисията е постъпила жалба във връзка с агитация в деня за размисъл, направена в социалните мрежи. Комисията не е събрала нужните гласове, а именно две трети от състава си, за определяне на нарушение. Мартин Бусаров посочи още, че са постъпили три жалби срещу решения на Общинската избирателна комисия за определяне на състава на Общинския съвет в Благоевград. Предстои тези жалби да бъдат окомплектовани и депозирани в Административен съд - Благоевград, което означава, че ще имаме поне три изборни дела срещу състава на Общинския съвет, посочи Бусаров.

Сигнал за купуване на гласове е постъпил в Тетевен, а в Ловеч за транспортиране и агитация от председател на СИК, съобщават от двете Общински избирателни комисии. В сигнала до тетевенската комисия има твърдения за купуване на гласове пред секцията в Началното училище "Хаджи Генчо" в града от черен автомобил. Посочва се също, че е получена информация и за друго лице, което купува гласове на територията на учебното заведение. Сигналът е бил препратен по компетентност до районното управление на МВР.
 
Общинската избирателна комисия в Ловеч проверява сигнал за транспортиране и агитиране на избиратели от член на СИК в село Хлевене. Той е подаден на откритата телефонна линия на МВР, съобщи председателят на ОИК Валентина Недялкова. Тя добави, че е подадена жалба, за това че членове на секционни избирателни комисии са получавали некоректни указания от членове на ОИК относно действителността на бюлетините. Недялкова съобщи и за припаднал председател на СИК в Държавната психиатрична болница в Ловеч. Той обаче е прегледан в болнично заведение и се е върнал в комисията.

В Общинската избирателна комисия в Добрич са постъпили два сигнала за публикации във фейсбук по повод днешния балотаж за кмет, се съобщава в решения на комисията, публикувани на сайта й. Според единия сигнал публикация в социалната мрежа е целяла да се внуши на гражданите, че в деня за размисъл са раздавани хранителни продукти с агитационни материали, за да бъде оклеветен кандидатът за кмет на местна коалиция. Във втория сигнал, подаден от същата местна коалиция, се сочи, че пак публикация във фейсбук е внушавала за раздаване на ваучери за верига аптеки. Публикацията твърдяла и за раздаване на пари в болницата в Добрич с цел да бъде оклеветен кандидатът за кмет на коалицията. И по двата сигнала ОИК-Добрич е решила, че не е компетентна да се произнесе.

В ОИК - Дряново са подадени над 10 жалби за нарушения, повечето от които комисията е оставила без уважение. Две от тях ОИК изпраща до районното полицейско управление в Дряново, тъй като съдържат сигнали за стимулиран и за контролиран вот. И в двата случая става дума за извозване с автомобили на гласоподаватели до избирателни секции.

В община Хасково сигнал да незаконна агитация в село Брягово е бил счетен като неоснователен след разглеждането му в ОИК, се сочи в публикувано на страницата на ОИК в интерент решение.

В Общинската избирателна комисия в Разград са подадени две жалби за неправомерна агитация. Две жалби са постъпили през изборния ден и в ОИК-Исперих, а членовете на ОИК в Кубрат са разгледали седем жалби и сигнали. Полицията в Разград работи по девет сигнала във връзка с изборите, постъпили след 18 часа на 2 ноември до 17.30 часа днес. По всички случаи се извършват проверки, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

С 200 са се увеличили сигналите за нарушения, свързани с изборите само вчера (ВИДЕО)
 
С 200 са се увеличили преписките по сигнали за нарушения през вчерашния ден обяви сутринта по време на гласуването си в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му преписките по проверки са 1317, от тях откази са 1046, 56 са пратени по компетентност на други органи - избирателните комисии, и 217 остават за работа.

Снощи беше задържан за 24 часа бившият кмет на община Гърмен и ексдепутат Ахмед Башев. Той е арестуван за усилено купуване на гласове в полза на единия от кандидатите.
 
В Горна Оряховица бяха задържани 3 лица отново с мярка за задържане от 24 часа от органите на МВР. Предстои да се прецени, както за Гърмен, така и за Горна Оряховица, дали са налице предпоставки за 72-часаово задържане, както и за искания пред съд, обясни Сотир Цацаров.
БТА