И Университетската болница в Плевен спря плановия прием на пациенти
И Университетската болница в Плевен спря плановия прием на пациенти / netinfo
Спира плановия прием на пациенти и в Университетската болница в Плевен
31842
Спира плановия прием на пациенти и в Университетската болница в Плевен
  • Спира плановия прием на пациенти и в Университетската болница в Плевен

Плевенската Университетска болница спира през август плановия прием на пациенти. Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение доц. д-р Димитър Стойков. Той е издал и заповед за ограничаване на разходите с 40% през този месец. Мерките се налагат заради въвеждането на делегираните бюджети на болниците.

Университетската многопрофилна болница в Плевен вече се оформя листа на чакащите пациенти, при първа възможност за възстановяване на плановите операции те ще бъдат повикани за лечение", уточни доц. Стойков. Спира се и плановата еднодневна хирургия, при която се ползват частично заплатени от здравната каса консумативи. В заповедта е разпоредено, че комисия от по трима специалисти в дадена област ще преценяват спешната нужда от такива консумативи. "Това означава, че ако на пациент трябва да се постави изкуствена става или кардиостимулатор, специалистите ще трябва да преценят дали това да се направи", уточни доц. Стойков.

През август спира и допълнителното стимулиране, което персоналът получава за дейности по клинични пътеки. Намалението на разходите на здравното заведение ще е и за сметка на закупуване на канцеларски консумативи, оборудване и ремонтни дейности. По думите на доц. Стойков персоналът приел с разбиране ситуацията. На медиците е предложено, предвид временните рестрикции, да ползват платените си отпуски и да преминат на спешен режим на работа.

"В същото време работната заплата се изплаща навреме и в пълен размер, не се предвижда намаляване на трудовите възнаграждения. За тези плащания и за лечението на пациентите УМБАЛ "Д-р Георги Странски" ще разчита на спестените досега средства", допълни доц. Стойков.  

Други новини от Плевен