Хванаха с подкуп директори на Фонд Републиканска пътна инфраструктура
Хванаха с подкуп директори на Фонд Републиканска пътна инфраструктура / netinfo
Двама директори от Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” бяха арестувани при акция на прокуратурата и Столична дирекция на полиция.

Двамата задържани служители са директорът на Дирекция „Усвояване на средства от Европейския съюзЛюбомир Лилов, както и началникът на отдел „Подготовка на търгове към фонда” Иван Владимиров.

Двамата са били задържани сутринта заради подкуп, който те са поискали в размер на 50 000 лева от столичанин, който е искал да смени статута на притежавани от него земеделски земи, които се намират в близост да автомагистрала „Хемус”. От Столичната дирекция на полицията заявиха пред Дарик, че сигналът е подаден от изнудвания гражданин и след това е взето разрешение от прокуратурата за използване на специални разузнавателни средства.

Проведен е втори разговор с двамата служители на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. Този път гражданинът е заявил, че не може да събере цялата сума и затова двамата му са позволили да предаде подкупа на две вноски по 25 000 лева, съобщи директорът на СДП комисар Румен Стоянов и добави:

„Под наблюдението на прокуратурата беше извършена реализация, при което бяха задържани двама души от Фонда – Любомир Георгиев Лилов, който е служител във Фонда на длъжност директор на Дирекция „Усвояване на средства от ЕС” и Иван Владимиров, началник на сектор „Подготовка на търгове към фонда””.

Любомир Лилов и Иван Владимиров са в ареста с мярка за неотклонение „задържане под стража” за 72 часа.

По повод проведената операция вътрешният министър Румен Петков коментира, че няма недосегаеми в борбата с корупцията и съобщи още, че не е изключено, това да не е единственият подобен случай, свързан с двамата държавни служители.