По график пускането на газовата връзка България – Сърбия ще бъде през октомври. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на проверката на напредъка на дейностите за изграждане на междусистемната газова връзка в района на село Доброславци. По думите му проектът напредва в график, дори има леко изпреварване. „Абсолютно сигурни сме, че проектът ще бъде завършен навреме от българска страна, както и в рамките на бюджета“. 

Министърът посочи, че 1,8 млрд. куб. метра годишно е капацитетът на газовата връзка. Христов информира, че в момента с осем европейски държави се прави мащабен анализ на газовия пазар в Югоизточна и Централна Европа с цел другите държави да диверсифицират доставките си на газ, както е направила България. Затова страната ни има готовност за изграждане на допълнителна компресорна станция на интерконектора, за да се увеличи капацитетът му до 3,2 млрд. куб. метра.

„Все още е скъп газът в „Чирен“. Работим по предложение в рамките на Европейската директива за компенсиране на разликата между цената на газа и пазара в момента. Очакваме до седмица-две да приключим с анализа. Ще поканим другата седмица газовите асоциации, за да изработим една работеща схема, проблемът е сериозен“. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов.

“С европейската директива България има ангажимент да запълни газохранилището по определен график и да направим компенсация, защото се очакваше да има разлика в цената на газа в процеса по нагнетяването му и по време на неговото използване. Идеята е да се компенсира до нивото на пазара –тоест газа, който извадим от там да не повлияе на крайния потребител“, заяви Христов.

„Това, че превръщаме страната в енергиен хъб ни носи директни приходи от различни комисионни и такси, ние се превръщаме и във важен стратегически партньор на международната политическа сцена“, коментира още енергийният министър.

Владимир Малинов, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“, подчерта, че количествата, които ще останат в Чирен ще помогнат да имаме 90% запълняемост на газохранилището.

„Този газ в следващия отоплителен период ще можем да го добиваме на една конкурентна пазарна цена. В момента „Чирен“ е пълен на 77%. Ако ги запазим, в кратък период ще можем да изпълним и това той да бъде на 90% запълнен“, каза още Малинов.
 
БГНЕС