Двойно е увеличен капацитетът газ от терминала в град Александрополис -т.е. От 500 на 1 млрд. куб м. Това заяви служебният министър на енергетиката, Росен Христов след срещата с ръководителите на компаниите Gastrade” и „Copelouzos Group”, предаде БГНЕС

"Постигнато е принципно споразумение, с което да се увеличи капацитета, който България има в LNG-терминала, който се намира в Александруполис. Това е част от нашата стратегия за диверсификация и доставяне на газ от алтернативни източници", допълни Христов.

Радев поиска България да се включи в управлението на порт Александруполис (ВИДЕО)

"Към момента това решение не струва нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово участие в проекта е едно, а капацитета, който сме резервирали и възможността да получаваме газ, е съвсем отделно, така че в момента го получаваме двойно - от 500 на 1 млрд. куб. м.", добави министърът.

Христов обяви също така, че все още няма постъпил отговор от “Газпром” за предстоящите преговори.

Днес президентът Румен Радев проведе среща с ръководителите на компаниите "Gastrade” и „Copelouzos Group, за да обсъди възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис. На срещата присъстваха министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.