Нямаме кандидатура за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това заяви на брифинг в Народното събрание Христо Иванов, председател на парламентарната група на „Демократична България“.

Той определи като „лъжи и манипулации“ твърденията на опозицията от ГЕРБ-СДС, че при гласуването на процедурни правила за избор на председател депутатите от ДБ са "допуснали до участие лица, свързани с бившите служби на „Държавна сигурност“.

Депутатите приеха правилата за избор на председател на КПКОНПИ

„Дори не си бяха направили труда, решавайки, че ще правят пропаганда от тази работа, да направят едно юридическо издържано предложение“, заяви Иванов.

Проверки на кандидатите ще има. Не по силата на това, което ще бъде записано в тези правила, а по силата на общите изисквания на закона. „Демократична България“ няма да гласува за лица, които бъдат обявени от компетентната комисия като принадлежали към „Държавна сигурност“, категоричен беше председателят на групата на ДБ.

Андрей Гюров: Името на Бойко Рашков не е задраскано за КПКОНПИ

По-рано парламентът прие процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати и избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.
БТА