Хеликоптери POLICE наблюдават за нередности по пътищата
Хеликоптери POLICE наблюдават за нередности по пътищата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
13 полета са извършили до момента военни хеликоптери БЕЛ-206, за да проследят трафика по пътищата на България, съобщи пресцентърът на МВР.

Хеликоптерите следят пътния трафик по магистралите и имат възможност да окажат при нужда спешна медицинска помощ. Те летят по определен график в следобедните и вечерните часове, когато трафикът е най-интензивен по маршрути Крумово – Пловдив – Пазарджик – Капитан Андреево – Крумово, Крумово – Бяла река – Пловдив – София – Божурище – Крумово, Крумово – Калотина – Крумово, Крумово – София – Ботевград – София – Крумово.

По време на полетите са подадени три сигнала за пожари – горски и в стърнища. Друг случай, при който своевременно е подадена информация е бил на 7 август около 11.30 часа на път І-8 след село Бяла река, когато било констатирано тежко пътнотранспортно произшествие с ранени. Незабавно бил уведомен дежурният на Областната дирекция на полицията в Хасково и към инцидента били насочени полицейски и медицински екипи. Вследствие на своевременната информация екипите били на мястото след 5 минути и оказали помощ на пострадалите.

От извършените полети става ясно, че наличието на въздушен екип действа превантивно на водачите на моторни превозни средства за недопускане на нарушения на Закона за движение по пътищата, скъсява се времето за реакция на екипите и със събраната информация има възможност да се прави своевременна актуализация на екипите, съобразно настъпилите промени в оперативната обстановка.

Военните хеликоптери БЕЛ-206 излитат от летище Крумово край Пловдив и носят надпис POLICE.