Хасан Адемов
Хасан Адемов / БГНЕС, архив
Всички възможни проверки на пазарджишката болница ще бъдат направени. Това обясни по NOVA бившият социален министър и настоящ председател на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов.

От обясненията му става ясно, че законът за здравето е отворил вратата за схемите с ТЕЛК в пазарджишката болница, разкрити от разследването на Васил Иванов. Депутатът от ДПС намекна, че може би трябва да се направят корекции в законодателството, за да се пресече тази възможност.

"Законът за здравето не се занимава с конфликт на интереси. Това решава комисията за конфликт на интереси", уточни той.

"Ако някой си е позволил да нарушава текстовете в закона и ако има документи с невярно съдържание, има съответните състави, пред които да отговаря. Всички възможни проверки ще бъдат извършени по отношение на болницата в Пазарджик", каза Адемов.

По думите му в него има 4 хипотези, които позволяват на лекарите в тези комисии да си направят отвод. Те обаче не касаят други членове или председател.

Окръжната прокуратура в Пазарджик започва проверка за нарушения в работата на ТЕЛК

„В момента в България работят 74 ТЕЛК-ове, които са към държавни и общински болници. В тези комисии работят хора с призната лекарска специалност и с минимум 5 години стаж. Всеки ТЕЛК има председател и поне двама членове”, обясни д-р Адемов.

Той допълни, че тези лекари са в трудово-правни отношения с директора на лечебното заведения. А хората, които искат да се явят на ТЕЛК в определен град трябва да имат постоянен или настоящ адрес в региона от 3 месеца. „Трябва да си жител или да имаш постоянен или настоящ адрес. Второ – трябва да имаш набор от документи, които ги предоставяш в регионалната картотека по медицинска експертиза към РЗИ”, каза още бившият социален министър.

След разследване на NOVA: Здравният министър уволни директора на пазарджишката болница (ВИДЕО)

А за да се прекратят подобни практики, може да се приемат и промени в закона. „Възможно е към 4-те хипотези да се добавят и тези, които станаха актуални. Всеки един народен представител може да ги внесе. Министерството на здравеопазването е в правото си да направи тези промени”, заключи Хасан Адемов.