пари
пари / Sofia Photo Agency, архив
2,3 млн. лв. ще излязат мебелите, които ще бъдат доставени в Националния дворец на културата до края на 2017 г. за Българското председателство на Европейския съюз, става ясно от одобреното от служебния кабинет прогнозно разпределение на разходите. Парите са заложени в отпуснатите за тази година 6,34 млн. лв. на Националния център по подготовка и провеждане на Българското председателство. През 2018 г. Центърът ще получи още 9,6 млн. лв.

Какви са прогнозните разходи за българското председателство на ЕС

През декември месец е сключен договор с неизвестна в бранша фирма за изработка на техническото задание за доставка на офис оборудването. От техническата спецификация на мебелите става ясно, че голяма част от креслата, столовете и масите, които ще се използват от европейските служители след година ще са реплики на мебели, изработени от европейски дизайнери. За момента няма яснота дали те ще се произвеждат в България или ще бъдат закупени от държави в Азия.

Радев в Рим: България ще вложи още повече енергия в бъдещето на обединена Европа

Парите за мебели са само част от публичните средства, които т.нар. Център на председателството на ЕС ще разходва тази и следващата година. 1,7 млн. лв. ще струва изработването на акредитационна система за нуждите на председателството. За преводи ще отидат 3 млн. лв.

Многомилионен бюджет за реклама ще съпътства председателството на България. Тази година ще бъдат похарчени и 1 млн. лв. за изработката на рекламни сувенири, още 1,475 млн. лв. ще отидат за реклама, както и за наемането на рекламни площи.

Златева: България няма ползи от допълнително фрагментиране на Европа на ядро и периферия

Председателството ще има и нов интернет-портал, който ще излезе още 103 000 лв. Други 460 000 лв. ще отидат за различни публични събития, провеждането на социологически проучвания. Центърът на председателството ще плати общо 36 000 лв. и за медиен мониторинг през тази и следващата година.

 
БГНЕС