Деница Златева - вицепремиерът, отговарящ за българското председателство на ЕС
Деница Златева - вицепремиерът, отговарящ за българското председателство на ЕС / БГНЕС, архив
България няма ползи от допълнително фрагментиране на Европа на ядро и периферия, заяви пред журналисти в МС служебният заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева в отговор на въпрос по повод петте сценария за развитие на Европа. Тя посочи още, че е важно за България - като държава-членка, каква ще е националната й позиция и какви коалиции ще търси заедно с други страни-членки, за да се постигне по-голяма интеграция.

Лидери на еврочленки се обявиха за Европа на няколко скорости

Вицепремиерът посочи, че по темата разговорите тепърва предстоят. "Ние многократно сме заявявали, че сме за запазване на единството и целостта на ЕС. Сега и в Европа има няколко различни кръга на развитие и влияние - Еврозона, Шенгенско пространство, където страната е изпълнила техническите и юридическите критерии, като има политически, които ни възпират да влезем шенгенското пространство", отбеляза Златева. По думите й това е дълга дискусия, като някои от предложените варианти предполагат развитие на Европа на две скорости.

Юнкер представи сценарии за развитие на ЕС до 2025 година

В отговор на друг въпрос вицепремиерът заяви, че за България на този етап е от изключителна важност да получи пасивен достъп до визовата информационна система, което ще ни гарантира по-добро охраняване на външните граници, защото ще можем в реално време да сверяваме данни за преминаващите. Този въпрос се обсъжда и в рамките на различните органи на ЕС, допълни вицепремиерът.

Одобриха българската позиция за заседанието на Европейския съвет

Тя информира, че днес правителството е одобрило българската позиция за заседанието на Европейския съвет, което ще се състои на 9 и 10 март в Брюксел, Страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев.

На 1 март ЕК представи Бяла книга за бъдещето на Европа: възможности за единство на ЕС от 27 държави. В Бялата книга са представени пет сценария, които предлагат поглед към потенциалното състояние на Съюза до 2025 г., в зависимост от избора, който Европа ще направи. ЕК представи сценариите с цел провокиране на дебат за бъдещето на Евросъюза.