Франсоа Оланд защити идеята за „Европа на различни скорости”
Франсоа Оланд защити идеята за „Европа на различни скорости” / снимки: Reuters

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че трябва да има „Европа на няколко скорости”, на пресконференция в Лондон с британския премиер Дейвид Камерън, предаде АФП. Това е първото официално посещение на Оланд в британската столица, отбелязват агенциите.

„Трябва да създадем Европа на няколко скорости, като всеки взема от ЕС това, което желае”, каза Оланд, който е на първото си официално посещение във Великобритания, откакто встъпи в длъжност през май. „Не сме в една и съща ситуация. Великобритания не иска да стане член на еврозоната, но можем да разберем взаимните си позиции. Великобритания не възнамерява да възпира развитието на еврозоната, а ние няма да принуждаваме когото и да било да става неин член”, добави френският президент.

„Нуждаем от конкурентоспособна Европа. Данъчният аспект не е това, по което най-много се различават” Франция и Великобритания, каза още той, посочвайки, че максималната данъчна ставка във Великобритания е 45%, а във Франция - 41%. „Не съм видял британци да се установят във Франция”, пошегува се той, цитиран от БТА.

Британският премиер Дейвид Камерън се съгласи, че има „поводи за европейските страни да имат различни отношения” в рамките на Европейския съюз.

Франсоа Оланд защити идеята за Европа на различни скорости
netinfo