/ Guliver/Getty Images
Лидерите на четири страни членки на ЕС - Франция, Германия, Италия и Испания - пледираха за Европа на няколко скорости, което би позволило на някои страни членки да напредват по-бързо от други. Това стана на мини среща на върха в двореца Версай край Париж, предаде Франс прес.
 
"Единството това не е еднаквостта", заяви френският президент Франсоа Оланд, домакин на тази среща на върха, на която дойдоха Ангела Меркел, Мариано Рахой и Паоло Джентилони.
 
"Това е причината, поради която пледирам за нови форми на сътрудничество, за нови проекти, за онова, което се нарича диференцирани сътрудничества", каза Оланд преди началото на работна вечеря с останалите четирима лидери. Работната вечеря последва мини срещата на върха.

ЕС въвежда промени в механизма за връщането на визите за чужденци
 
Според него няколко страни могат да вървят напред по-бързо и по-далеч в области като отбраната, като еврозоната чрез задълбочаване на европейския икономически и валутен съюз, като фискалното и социалното хармонизиране, като културата или политиката за младежта.
 
Оланд добави, че ще става дума за по-бърз и по-силен напредък на няколко страни, без други да са отстранени, но и без други да могат да се противопоставят.
 
Лидерите на четирите страни ще се срещнат с европейските си колеги в четвъртък на срещата на върха на ЕС в Брюксел - нов етап преди срещата на върха на 25 март, на която се предполага, че ще бъде даден нов импулс на европейския проект.

Папа Франциск пред студенти: Войните започват първо в сърцата ни (СНИМКИ)
 
Според Ангела Меркел европейците трябва да имат куража да приемат, че някои страни напредват по-бързо от останалите, без този процес да бъде възпиран от онези, които са закъснели.
 
"Но трябва да можем да вървим напред", каза тя.
 
Италианският премиер Джентилони пледира за един по-интегриран Европейски съюз, но с различни нива на интеграция.
 
Испанският му колега Рахой пък просто каза, че Испания е склонна да стигне по-далеч в интеграцията с всички, които искат да я продължат.

"Ню Йорк таймс": Подобни на Тръмп водачи никнат из Централна Европа
БТА