Кандидатът за президент на крайнодесния Национален фронт във Франция Марин льо Пен
Кандидатът за президент на крайнодесния Национален фронт във Франция Марин льо Пен / БГНЕС
Кандидатката на крайната десница за президент на Франция Марин льо Пен, която води в допитванията за спечелване на първия тур, заяви, че е "време да се приключи с ЕС", предаде Франс прес.

"В Европа е време да се приключи с един Европейски съюз, с това изкушение за сливане, което унищожава Европа на нациите", заяви Льо Пен на конференция в Париж пред журналисти и представители на 42 държави, сред които посланиците на Тайван, Камбоджа, Куба, Саудитска Арабия, Албания и Йемен, както и китайски и американски дипломати, се казва в изявление на партията на Льо Пен - Националния фронт.

Марин льо Пен: Франция не дължи нищо на никого
Кандидатът за президент на крайнодесния Национален фронт във Франция Марин льо Пен
БГНЕС


"Трябва да се приключи с това бюрократично чудовище", добави Льо Пен. Тя отдавна критикува ЕС и го смята за "тоталитарен".

"ЕС принизява Франция, отделя я от света. Радвам се на възраждането на европейските народи против ЕС, за Европа" като континент, каза тя, имайки предвид решението на британците от миналата година да напуснат ЕС.

"Ще изградим друга Европа", обеща Льо Пен и се ангажира, ако стане президент, да "преразгледа европейските договори, а Франция решително да участва в изграждането на една Европа на свободните нации".

Марин льо Пен: ЕС е мъртъв, но още не знае

Льо Пен осъди "стратегическия авантюризъм на САЩ" и приветства "реализма и волята за промяна" на новия американски президент Доналд Тръмп. Русия е "решаващ елемент в баланса на силите, който може да омиротвори глобализацията" според Льо Пен.

Тя повтори желанието си да защитава преди всичко националния интерес и осъди господството на международните институции, "заплахите" от големите миграционни движения, преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА).

Марин льо Пен
БГНЕС

БТА