/ Guliver/Getty Images
Заканите на Марин льо Пен, че ще погребе еврото, ако бъде избрана за президент на Франция, може да костват на страната над 30 млрд. евро годишно при повишени разходи по обслужването на заемите, каза гуверньорът на централната банка.

По-малко от три месеца преди изборите за нов държавен глава Льо Пен води кампания върху силна националистическа платформа, където основни пунктове са силното ограничаване на миграцията, изоставянето на еврото и организирането на референдум за членството на Франция в ЕС.

Кандидат-президент на Франция се обяви против двойното гражданство

Гуверньорът на централната банка Франсоа Вилероа дьо Гало изтъкна, че излизането на страната от еврозоната ще повиши лихвените плащания при обслужване на френския държавен дълг.

Марин льо Пен: Франция не дължи нищо на никого

„Ако сме сами, ще бъдем безпомощни пред спекулациите на финансовите пазари…безпомощни, изправени пред американския натиск върху долара”, каза Вилероа дьо Гало по радио „Франс ентер”.

Париж: Победата на Льо Пен на президентските избори ще струва скъпо на Франция

„Финансирането на държавния дълг на Франция ще струва над 30 млрд. евро годишно: това е равно на годишния бюджет за отбрана на Франция”, мотивира се Вилероа дьо Гало.
БГНЕС