/ Guliver/Getty Images
Президентска победа на лидера на крайнодясната партия „Национален фронт“ Марин льо Пен ще има много лоши последици както за Франция, така и за Европа. Това заяви говорителя на френското правителство Стефан льо Фол пред телевизионния канал „Франс-2“.

„Избирането на Марин льо Пен за президент на страната може да струва скъпо както на французите, така и на самата Франция като държава“, каза той. По думите му дясната Льо Пен „в предизборната си кампания защитава излизането на Франция от еврозоната, въвеждането на високи данъци за внос на продукция, девалвация на валута“.

ЕП ще ореже заплатата на Марин льо Пен заради неправомерно похарчени пари

„Зад всичко това се крие подход към политиката в стила на националистите. В тази връзка не мога да не припомня изказването на президента социалист Франсоа Митеран, който при влизането си в Европейския парламент през 1995 г. каза: „Национализмът за Европа е неизбежна война“, посочи Льо Фол.

Френски кандидат-президент към чужденците: Свършено е с безплатното обучение на децата ви

Изказването на правителствения говорител идва на фона на публикувани днес социологически данни от агенция Odoxa, че 70% от французите смятат за необходимо основния опонент на Льо Пен от партията „Републиканците“ Франсоа Фийон да се оттегли от надпреварата. Причина за това е разразилият се около него и съпругата му скандал с неправомерното й назначаване за негова помощница.
БГНЕС