/ Thinkstock/Getty Images
Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил промени в механизма за връщането на визовия режим за граждани на държави извън Общността.

Занапред връщането на визите за граждани на страни извън ЕС ще става по-бързо. Възобновяването на визовия режим ще може да става по сигнал на всяка държава от ЕС или по искане на Европейската комисия.

ЕП ще приеме резолюция по въпроса с визите, изисквани от САЩ за граждани на ЕС

Визите ще може да бъдат налагани повторно, когато статистиката отчете повишение на случаите, в които граждани на външна за ЕС държава представляват заплаха за сигурността. Причина за връщане на визите може да стане и отказът на външна държава да приеме обратно свои граждани, чийто престой в ЕС е незаконен.

Британски министри разработват визови ограничения за трудови мигранти от ЕС

Ако бъде отчетен подобен проблем, визите първоначално ще бъдат върнати за срок от девет месеца за отделни категории чужденци. Ако проблемите продължат, ще бъде възстановено изискването за визи за всички граждани на дадена външна държава за срок от година и половина. В случай, че проблемът не бъде решен в този срок, съответната външна за ЕС държава може да бъде извадена от списъка на страните, за чиито граждани не се изискват визи за Шенген.

ЕП ще обсъди въпроса с визите за САЩ за граждани на България

Съветът на ЕС днес реши да въведе безвизов режим за гражданите на Грузия. Занапред грузинците ще могат да пътуват без визи до ЕС по работа или като туристи за срок до 90 дни на всеки 180 дни.
БТА