Гърция отлага изпращането на самолети за пожара в Рила
Гърция отлага изпращането на самолети за пожара в Рила / netinfo

Самолетите, които Гърция трябваше да изпрати в помощ на гасенето на пожара в Рила, няма да кацнат на летище "София". Причината е внезапно усложняване на пожарната обстановка в южната ни съседка, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации. Предстоят допълнителни уточнения с гръцката страна относно възможностите й за изпращане на помощ.

Трети френски самолет “Канадер” трябва да замени един от двата френски самолета, пристигнали в неделя вечерта. Замяната се налага поради технически проблем.

Старозагорската фирма „Тракия еър" разполага с два самолета, които са оборудвани за гасене на пожари и са участвали в такива операции. Това заяви пред Дарик съсобственикът на фирмата Иван Стоянов, като изрази учудване, че до сега никоя българска институция не го е потърсила за помощ при гасенето на пожара в национален парк „Рила”. Началникът на Националната служба „Гражданска защита” Андрей Иванов изрази резерви към възможностите на тези машини да се справят ефективно в конкретната ситуация.

В предаването „Денят” на Дарик Андрей Иванов посочи, че решение за използването на тази летална техника е можело да вземат от службата за пожарна безопасност. Съжаление от липсата на специализирана летална техника изрази и кметът на Благоевград Костадин Паскалев. Все още има опасност за имуществото в района, но не и за хората, допълниха Иванов и Паскалев.

„Френските самолети, пристигнали вчера, са предоставени от 48 до 72 часа, но това не означава, че ако има необходимост, няма да останат и повече. Ще преговаряме за това”, обясни Иванов.