трафик на хора
трафик на хора / iStock/Getty Images
Гърция е най-честата дестинация на трафик на бременни цени с цел продажба на новородените им деца. Това съобщи Националната комисия за борба с трафика на хора, която с 10-те местни комисии в страната стартираха кампания за превенция на този тип престъпление.

"Съгласно официалните данни на Прокуратурата на Р България въвличането в този вид трафик е доста разпространена форма на престъпление у нас", информират от комисията.

Продажбата на бебета от бедни и особено социално изолирани общности в България е все по-често използван криминален начин за справяне с бедността. С посредничеството на добре организирани престъпни групи и манипулатори, млади момичета и жени, основно живеещи в условия на крайна бедност и неграмотност, раждат и продават новородените си деца в чужбина. Броят на потърпевшите, свидетелствали в съда, всяка година, е между 60 и 100 души, но поради зависимости и страх много от пострадалите жени отказват да сътрудничат на разследващите органи или се отказват да участват като свидетели в процеса на наказателното производство.