/ netinfo
В пернишкото металургично дружество "Стомана Индъстри" е станала производствена авария около 14.30 ч., съобщиха от дружеството. Пострадали са шлосерът Иван Симеонов Стефанов и електропещарят Бойко Троянов Борисов, които веднага са транспортирани в Клиниката по изгаряния в столичната болница "Пирогов".
 
По данни от предприятието е гръмнал капакът на трета пещ в електростоманодобивния цех. Инцидентът е станал при температура в пещта 1600 градуса, непосредствено преди отливането на метала.
 

Двама ранени при производствена авария в "Стомана"-Перник

От дружеството категорично отрекоха в пещта да са попаднали взривни вещества, които да причинят инцидента. Няма човешка грешка, това е нелеп производствен инцидент, заявиха от предприятието.
 
Според Антон Петров - представител за България на компанията собственик "Виохалко" аварията вероятно е причинена от счупен воден панел. От навлизането на водата се е получила експлозия на капака на трета пещ, уточни той. Специалисти твърдят, че инцидентът е щял да бъде много по-голям, ако аварията се е случила по време на леенето на метала.
 
Трета пещ е спряна, няма опасност за работниците в цеха, увериха от дружеството. На мястото на инцидента са представители на полицията, Инспекцията по труда и други контролни органи.
 
Пострадалите работници са застраховани и осигурени за всички осигурителни случаи. По данни от "Стомана Индъстри" единият е пострадал повече, но няма опасност за живота и на двамата.
БТА