Грипът нападна Пазарджишко и Смолянско
Грипът нападна Пазарджишко и Смолянско / netinfo

Грипна епидемия ще бъде обявена в Пазарджик заради завишаване броя на заболелите на територията на областта, каза за Дарик радио д-р Фани Петрова, директор на РИОКОЗ. Досега броят им е значително над 200, което е предпоставка за обявяването на епидемия.

Очаква се обявяване на грипна епидемия в Смолян. Броят на заболелите драстично се е покачил, съобщават от РИОКОЗ-Смолян.

Най-вероятно в Смолян ще бъде обявена грипна епидемия,съобщи д-р Сийка Чернева, завеждащ епидемиологичен контрол в РИОКОЗ-Смолян. Категорично има данни, че заболеваемостта от остри вирусни инфекции е скочила рязко, особено през последните два дни.

В четвъртък обаче специалистите от здравната инспекция ще решат от кога и за колко време ще се обяви грипна ваканция за училищата и специален пропускателен режим за обществените заведения. По официални данни заболяваемостта миналата седмица е била 238 души на 10 хиляди население.

Още в понеделник обаче бройката е скочила на 70 души на 10 хиляди население само за ден, допълни д-р Чернева. Вероятно обаче заболелите са много повече, тъй като само през един лекарски кабинет дневно преминават по средно по 20 души с идентични вирусни оплаквания.

Чуйте в звуковия файл д-р Фани Петрова за грипа в Пазарджишко