сапун топла вода
сапун топла вода / iStock/Getty Images
Осигуряване на непрекъснато функциониране на асоциациите, включително по време на извънредни ситуации, чрез неприсъствено провеждане на заседанията на общото събрание на асоциациите по водоснабдяване и канализация - това предвиждат част от промените в Правилника за организацията и дейността им, които са публикувани за обществено обсъждане, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).

Въвеждат се също така изисквания за електронен обмен на документи и използване на електронна поща, с което се оптимизира комуникацията с компетентните органи, ВиК операторите, потребителите на ВиК услуги, както и между членовете на асоциацията, и се повишава оперативната ефективност на асоциациите.

Предвижда се още в случай на отсъствие на председателя на общото събрание задълженията му да бъдат поемани от упълномощено да изпълнява функциите на областен управител лице.

С измененията Правилникът ще бъде приведен в съответствие с нови разпоредби, въведени в Закона за водите, Наредбата за изискванията и критериите за ВиК операторите и за квалификацията на персонала им и други нормативни документи, и ще допринесе за облекчаване на административната тежест и прилагане на електронния обмен на информация, посочват от министерството.

Проектът на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и в секция "Проекти на нормативни актове" на интернет страницата МРРБ.