Министърът на финансите Владислав Горанов
Министърът на финансите Владислав Горанов / БГНЕС, архив
Горанов: Разликата в сметките на Здравната каса трябва да се обясни
96336
Горанов: Разликата в сметките на Здравната каса трябва да се обясни
  • Горанов: Разликата в сметките на Здравната каса трябва да се обясни
Разликата в сметките на Националната здравноосигурителна каса трябва да бъде разяснена, каза в кулоарите на парламента министърът на финансите Владислав Горанов.
 

Вчера стана ясно, че той е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на Националната здравноосигурителна каса. В специално писмо, изпратено до Касата и министъра на здравеопазването, Горанов настоява за изясняване на обстоятелствата преди подписването на Националният рамков договор за тази година.

Над 270 млн. лева дължи родната НЗОК на чужди здравни каси

„Разликата трябва да бъде обяснена, защото официалната статистика, която е в съответствие със Закона за публичните финанси и указанията, които Министерството на финансите дава към първостепенните разпоредители, показва други числа”, каза министърът.
 
Той сподели, че това е притеснително по няколко причини. „Първо, поставя под съмнение системата за отчетност и контрол в НЗОК и на второ място качеството на цялата статистика, която изготвяме за нотификацията на дефицита и дълга към Евростат. Затова инициирах подобно писмо, с което поисках НЗОК да си уточни сметките и да си въведе коректни принципи на водене на отчетност”, каза Горанов.

Писмо скара Кирил Ананиев и Камен Плочев

По думите му това, което вероятно е предизвикало напрежение в системата, е, че министър Горанов е препоръчал да не се бърза с подписването на Националния рамков договор преди да се знае на каква основа се подписва.
 
„Защото, ако приемем, че Надзорният съвет на НЗОК, управителят на НЗОК Камен Плочев, здравният министър Кирил Ананиев и двете съсловни организации са разсъждавали да разпределят 400 млн. при наличие на 7 млн. задължения към чужди осигурителни каси, а всъщност тези милиони са много повече, то тогава те са били в заблуждение какъв ресурс следва да разпределят в новия рамков договор”, каза Горанов.
 
Стотици пациенти се жалват от отказ за лечение в чужбина заради дългове на Касата

По думите му преди сериозен отговор на въпроса какво се случва с текущите задължения на НЗОК не бива да се поемат ангажименти за настоящата година, които не са в съответствие с рамката на бюджета.