Голямо Бучино излиза на протест
Голямо Бучино излиза на протест / снимкa: Sofia Photo Agency
Голямо Бучино излиза на протест
23094
Голямо Бучино излиза на протест
  • Голямо Бучино излиза на протест

Жителите на пернишкото село Голямо Бучино ще протестират срещу турската фирма „Мапа Дженгиз", която е ангажирана със строителството на магистрала „Люлин". Очаква се протестът да започне в 10 часа със жива верига и спиране на движението по пътя между София и Перник.

Хората на селото недоволстват от липсата на пътен възел в проекта на автомагистрала „Люлин", който директно да свързва населеното място с аутобана. Магистралата дели селото на две и, ако пътният възел не бъде изграден, те ще трябва да изминават 27 километра, за да се качат на магистралния път за София. Недоволните са категорични, че ще продължат с протестите всеки ден, докато не видят с очите си завършен проектът за връзка с аутобана. Обещания за това имаше още от предишното правителство.  

Гражданското недоволство е и заради навлизането на фирма „Мапа Дженгиз" в частните имоти на хората при строителството на магистралата. Според офертата на турската фирма, обезщетението за декар съсипан имот е 13 бали сено, които се оценяват на 65 лева.

Хората от Голямо Бучино са обезпокоени, че ще останат и без вода, тъй като на мястото, на което се намира питейният резервоар на селото, по проектът на магистралата, ще се изгради тунел.