Гледат делото срещу двамата от Пътна инфраструктура
Гледат делото срещу двамата от Пътна инфраструктура / Sofia Photo Agency

Софийски градски съд заседава днес по делото срещу бившите служители на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” Любомир Лилов и Иван Владимиров, съобщиха от съда.

На 24 януари 2008 г. директорът на Дирекция "Усвояване на европейските фондове" в Държавен фонд "Републиканска инфраструктура" Любомир Лилов и началникът на сектор "Подготовка, търгове и договаряне" в същата институция Иван Владимиров, са задържани с подкуп от по 25 хиляди лева.

Сигналът постъпил в столичната полиция на 15 януари от гражданин във връзка с проект за промяна на категоризацията на земеделски земи, които са близо до магистрала "Хемус", по начин, позволяващ върху тях да бъде предприето строителство. Първоначално от гражданина са поискани 50 000 лева, с помощта на които въпросът да намери очакваното от него решение. За одобрението на подготвеният проект, включващ обща оценка и подробен устройствен план, Лилов и Владимиров искат по 25 хиляди лева.

Първата част от подкупа е предадена в кабинета на Лилов и в момента на предаване двамата с Владимиров са задържани. Няколко месеца по-късно, на 15 май 2008 г. Софийски градски съд не уважи молбата на двамата за изменение на мярката им "задържане под стража" в по-лека, като се аргументира с високия обществен интерес и интерес от страна на ЕС към случая. Те остават в ареста. Няколко месеца по-късно, на 8 юли 2008 г. Софийски градски съд даде ход на делото срещу Любомир Лилов и Иван Владимиров.

Срещу Владимиров е повдигнато обвинение за посредничество при подкуп, а срещу Лилов - за подкуп в особено големи размери, припомня БГНЕС.