Главното мюфтийство и ДПС осъдиха палежа на параклиса край Сопот
Главното мюфтийство и ДПС осъдиха палежа на параклиса край Сопот / снимка: БГНЕС

Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в България остро осъжда вандалския акт, станал причина за опожаряването на параклиса „Свети Георги” над Сопот. Това се посочва в позиция от мюфтийството.

В нея се казва, че „посегателството, насочено срещу мюсюлмански и християнски религиозни светини, е клин в демократичното развитие на страната ни”. От името на вярващите призоваваме органите за сигурност час по-скоро да открият и накажат извършителя, заявяват от Главното мюфтийство. И припомнят, че през последните години често имаше подобни вандалски актове над църкви и джамии, което силно притеснява религиозните деноминации.

Тези деяния на открита и груба провокация срещу вярващите сериозно компрометират мирното съжителство, към което всички ние се стремим, заявяват от мюфтийството.

По-рано днес и ДПС осъди остро в декларация на лидера на партията Лютви Местан палежа на параклиса „Св. Георги” край Сопот. „Посегателството срещу светинята изразява низост, богохулство и несъвместима с реда и морала ексцесия. Унищожените икони и църковна утвар са не просто загуба на знаци на духовността, но и погубена култура, поругана религиозна святост”, заявява Местан.

В декларацията се посочва, че в ДПС са еднакво непримирими с всяка проява на хулиганство и нарушаване на обществения ред и закона.

Според Местан палежа на параклиса цели създаване на напрежение в междукултурните и междурелигиозните отношения в българското общество. „Споделяме позицията на кмета на Сопот г-н Личев, че сопотчани живеят в разбирателство и без напрежение на религиозна основа, и затова смятаме, че тази провокация няма да постигне целите си”, отбеляза Местан.

ДПС призовава всички български граждани, независимо от вярата, която изповядват, да осъдят вандалския акт, а властите незабавно да разкрият както извършителите, така и поръчителите, се казва още в декларацията.