Главният прокурор: В доклада на ЕК има неточности
Главният прокурор: В доклада на ЕК има неточности / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

В доклада на ЕК има пропуски и фактологични неточности, иначе го определям като умерено критичен. Това посочи преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор Борис Велчев.

„Изненадан съм, че има фактологични грешки в доклада на ЕК, това се случва за пръв път. Тези грешки обаче се оказват съществени, коментира още главният прокурор Борис Велчев и даде два примера. В коментар в доклада за съдебната власт в България се казва, че е приет нов закон, който не предвижда постоянно действащ Висш съдебен съвет. И още в оценката си за напредъка на България в борбата срещу прането на пари е объркана статистиката. За една година у нас има 8 осъдителни присъди за пране на пари, а в доклада са посочени само пет такива.

Главният прокурор изрази надежда, че тези фактологични неточности и грешки ще бъдат поправени.

Борис Велчев призна обаче, че критиките в доклада за борбата с организираната престъпност и корупцията са основателни. Той допълни: „Никога не сме крили, че имаме проблеми в тези области. Скандалът Овчаров – Александров е важен критерии за Европа за това как работим ние, но нашата цел не е на всяка цена да има обвинение, а само когато има достатъчно данни.

Бившият директор на националната следствена служба Ангел Александров излага днес за първи път мотивите за оставката си.