/ БТА
Служебният министър-председател Димитър Главчев връчи националния флаг на олимпийските отбори по природни науки за 2024 г.

Церемонията се състоя в Гранитната зала на Министерския съвет.

Служебният образователен министър Галин Цоков благодари на учениците за постиженията им. Миналата година са завоювани близо 70 медала, а тази година над 10, каза той.
Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) е създадено през 2010 г. с основна цел да финансира подбора и подготовката на българските олимпийски отбори по природни науки за участията им в международните олимпиади, съобщиха от организацията.

Най-добрите ученици в България по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрономия и астрофизика, водени от своите ръководители, всяка година преминават през подбор на разширения национален отбор и подготовка на избрания национален отбор преди да вземат участие в най-престижните олимпиади в света.

С годините сдружението разширява своята подкрепа към отборите и финансира организирането на школи с най-добрите ученици по природни науки. Така обхватът на подготовката вече включва между 30 и 60 ученици от дисциплина, които са показали отлични резултати на националните кръгове на олимпиадите.

Основна задача на сдружението е и да популяризира успехите, постигнати от най-добрите български ученици по природни науки. Водени от своите ръководители те представят достойно България и печелят медали в конкуренция с най-добрите гимназисти от цял свят.

От 2010 г., когато СООПН се включва активно във финансирането на подбора и подготовката на националните отбори по природни науки, са спечелени над 790 медала - над 130 златни, и по 330 сребърни, и 330 бронзови отличия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Димитър Абрашев, БТА