/ БТА
С мистичен ритуал е свързана втората статуя, която бе открита от археолози в древния град Хераклея Синтика. Това сподели пред 24 часа проф. д-р Людмил Вагалински от НАИМ-БАН.
 

Хераклея Синтика нова статуя
БТА


Загадката в Хераклея Синтика е разкрита: Намерената мраморна глава е част от втората статуя (ВИДЕО)


"При нея има един странен ритуал - намерихме главата на 6 метра от тялото. Това трябва да се обясни, защото е направено съзнателно", убеден е археологът, но на този етап пази в тайна предположенията си.

Все пак професорът хвърля известна светлина върху въпроса защо много от древните статуи са без глави.
 

глава Хераклея Синтика
БГНЕС



"Би могло да е станало при падане, но може и да се е получило при гладък срез по време на вътрешни конфликти в съответното общество. Например при смяна на религията. Знаем, че така е било, когато езичеството е заменено от християнството. Има информация, че на места е било придружено от сблъсъци и че счупванията са нарочно направени", разкри Людмил Ваглински.

И даде пример с главата на Севт III, която бе открита през 2004 г. от археолога Георги Китов в могилата Голямата Косматка. Археолозите открили, че тя била отделена много внимателно от тялото. "Човекът, който го е направил, е разбирал от леене на метал и изработване на статуи и е имал представа къде да натисне, за да отдели главата - може би с лост", смята проф. Ваглински.
 

Севт Трети
БТА


Последният владетел, управлявал Одриското царство

И разкри още по-любопитен детайл - докато статуята на Севт е била цяла, е била поругана и лицето е удряно с факла. "В една от скулите се забелязва дълбоко врязване, а едното око е в тежко състояние. Виждат се следи от битум от горенето на факлата, очната ябълка е изместена малко настрани. Възможно е след смъртта на този мощен владетел недоволните от неговата власт да са атакували фигурата му ритуално, за да го "накажат", смята още археологът.

Тялото от статуята на тракийския цар все още не е открито. Предполага се, че тя се извисявала насред столицата Севтополис.

Главата на тракийския цар от "Голямата косматка" е изключително произведение на изкуството. Една от редките бронзови скулптури, достигнали до нас от античността и то със запазени очи от алабастър и стъклена паста в четири различни цвята. Очи, които сякаш имат пронизващ поглед. Изработката напомня школата на скулпторите от епохата на Александър Велики.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня