/ БГНЕС
"Не мога да коментирам дали е лъжа и дали е имало среща, не мога да потвърдя". Това отговори председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров пред журналисти в парламента на въпрос дали е започнало т.н. "офертиране" от Кирил Петков към депутати на "Има такъв народ". По-рано днес Тошко Йорданов заяви, че се водят разговори с трима-четирима депутати от парламентарната им група, един от които Кирил Симеонов.

"Тази риторика не идва от нашата парламентарна група. Ние не офертираме, не купуваме и не раздаваме постове и бюджети за управление. И това е причината да се стига до такова напрежение в коалицията и излизане на коалиционни партньор. Нашата политика не е базирана на общи цели и принципи, които отстояваме.", заяви Гюров. 

"Искам ясно да заявя, че пред държавата има няколко основни приоритети и цели, които трябва да постигнем в този парламент. Те са на първо място, приемането на актуалицацията на бюджете, подпомагане на гражданите, приемане на законите в енергетиката за да може бизнеса да получи облекчения с цената на тока. Приоритет номер три продължава да бъде КПКОНПИ, борбата с корупцията и да не забравяме, че до края на годината трябва да се приемат 22 закона, които да подсигурят получавенто на 6 мириарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост.", обясни Андрей Гюров

"Всеки депутат, който може да се припознае в тези приоритети, е добре дошъл да осигури мнозинството в този парламент. Мисля, че сме в етап, в който всеки трябва да се определи. Дали е част от статуквото и бившия модел, който се опитваме да премахнем или е за това България да има просперитет да вървим към по-нормална, правова държава", призовава Гюров. 

"Не виждам проблем в такива срещи. Ние заяваме какви са нашите цели, всеки, който се припознава в тях, е добре дошъл".

"Ние разговаряме с всеки, който се обърне към нас и нямаме какво да крием", обясни Гюров.

На въпрос дали от Продължаваме промяната са се обърнали и към други депутати освен тези от групата на "Има такъв народ", Гюров обясни: 

"Не само от "Има такъв народ", ние се обърнахме и сме готови за разговори с всички депутати, които желаят да осигурим мнозинство, обединено не около постове, бюджети и изгоди, а обединени около цели и приоритети", категоричен е Гюров. 

"Всичко това не може да се случи, ако в парламента няма мнозинство. Затова всеки депутат, независимо от коя парламентарна група, трябва да се обърне вътре в себе си, към своя морален компас и да каже кои са важните неща за държавата и дали може да ги постави над личните и парламентарните интереси", обясни Гюров.